Липсата на един или повече зъби води до нарушение в дъвченето и естетиката . Разрушените от кариес или фрактурирани зъби също нарушават дъвкателната функция
След загубата дори на един зъб задължително трябва да се постави негов заместител . Това стaва най-често с мостове , а по-модерният начин е с импланти. Силно разрушените зъби ( например корени ) в голяма част от случаите могат да се спасят като се изградят с щифтове ,пинлеи и корони . Мостовете и короните могат да са изградени от пластмаса , метало-керамика , цирконий или чиста керамика . Пластмасата се използува единствено и само за временни мостове и корони. Металокерамиката е здрава и със задоволителна естетика . Цирконият е сравнително нов материал ,здрав , естетичен и деликатен към венците . Не чакайте повече от два месеца след изваждането на зъб да се погрижите за здравето на усмивката си!

Мостове

Корони

Протези

Протезите са снемамеми зъби .Могат да бъдат изработени от различни видове пластмаса .

''Частични'' се наричат протезите които заместват липсващите зъби на пациента но в устата има и налични собствените зъби. Частичните протези се задържат с метални или пластмасови куки за останалите зъби в устата

‘'Тотални “ се наричат протезите които възстановяват всички зъби на пациента т.е когато няма нито един естествен зъб в устата.Тоталните протези се задържат като създават вакум със венците /за горни протези / или под силата на тежеста за долни протези/ .Често тези сили на задръжка не са достатъчни и на пациентите се налага да използват ежедневно лепила за протези .

Моделно ляти Протези със стави се считат за остаряло лечение и се използват много рядко тъй като имплантологията изцяло ги замества и е по щадящ за наличните зъби вариант .