Липсата на един или повече зъби води до нарушение в дъвченето и естетиката . Разрушените от кариес или фрактурирани зъби също нарушават дъвкателната функция
След загубата дори на един зъб задължително трябва да се постави негов заместител . Това стaва най-често с мостове , а по-модерният начин е с импланти. Силно разрушените зъби ( например корени ) в голяма част от случаите могат да се спасят като се изградят с щифтове ,пинлеи и корони . Мостовете и короните могат да са изградени от пластмаса , метало-керамика , цирконий или чиста керамика . Пластмасата се използува единствено и само за временни мостове и корони. Металокерамиката е здрава и със задоволителна естетика . Цирконият е сравнително нов материал ,здрав , естетичен и деликатен към венците . Не чакайте повече от два месеца след изваждането на зъб да се погрижите за здравето на усмивката си!

Мостове

Мостовете са конструкции, които се използват за лечение при липса на единични зъби. Могат да се изпълнят само ако от двете страни на обеззъбеното място има зъби. Те се изпиляват във формата на конус и за тях се циментира моста ,които се изработва в лаборатория . Мостовете могат да се изработят от различни материали в зависимост от нуждите и изискванията на пациента. Най- често са металокерамични,циркониеви или пласмасови.

 

Корони

Короните представляват индивидуално изработени от зъботехник конструкции, които покриват единични зъби и възстановяват тяхната естествена форма. Използват се при лечение на счупени зъби , дълбоко и широко  разрушени от кариес зъби ,при които е  невъзможно да се постави пломба и девитализирани зъби/ с извадени нерви/.
Те предпазват тъканите на зъба от износване и разрушение.
Могат да се изработят от различни материали в зависимост от нуждите и изискванията на пациента. Най- често са металокерамични,циркониеви или пласмасови.

 

Протези

Протезите са снемамеми зъби .Могат да бъдат изработени от различни видове пластмаса .

''Частични'' се наричат протезите които заместват липсващите зъби на пациента но в устата има и налични собствените зъби. Частичните протези се задържат с метални или пластмасови куки за останалите зъби в устата

‘'Тотални “ се наричат протезите които възстановяват всички зъби на пациента т.е когато няма нито един естествен зъб в устата.Тоталните протези се задържат като създават вакум със венците /за горни протези / или под силата на тежеста за долни протези/ .Често тези сили на задръжка не са достатъчни и на пациентите се налага да използват ежедневно лепила за протези .

Моделно ляти Протези със стави се считат за остаряло лечение и се използват много рядко тъй като имплантологията изцяло ги замества и е по щадящ за наличните зъби вариант .