Пародонтологията се занимава най – общо казано с лечение на възпалени венци и последващата атрофия на костта около зъбите . Възпалените венци кървят и водят до неприятен дъх в устата. Ако не се лекуват се стига до атрофия на костта, разклащане и загуба на зъбите.
Най – честата причина за възпалението са неправилни хигенни навици и отлагане на зъбен камък.Неточни и груби корони и пломби също са предпоставка за възпаления и увреждане на тъканите около зъбите .Често това възпаление се подценява, тъй като рядко има някакви сериозни симптоми - обикновено е кървене при миене на зъбите , но повечето пациенти приемат това за нормално и не се обръщат навреме към стоматолог за лечение.

Затова е много важно правилното миене на зъбите сутрин и вечер, както и редовните профилактични прегледи при вашия стоматолог..

Лечението зависи изцяло от стадия на увреждане . Понякога се налага само професионално почистване на джобовете , обучение на пациента ,смяна на стари пломби и корони и зъбите се заздравяват и заболяването спира за години.

При разклащане на зъбите и стопяване на повече от половината околна кост опция за лечение е шиниране на зъбите . Като шинирането може да се изпълни с фотополимер и фибростълко или с блок корони .Често препоръчваме укрепване и задебеляване на венците със AlloDerm RTM или Novo Matrix TM

При възпаления в много напреднал стадий се налага екстракция на някои зъби които са с най - тежка атрофия и се възстановява захапката със мостове

А когато стоматологът прецени, че възпалението не може да се излекува и може да увреди останали органи от човешкото тяло се екстрахират всички зъби . Винаги се стараем пациентът да не остава без зъби и ден. Затова една от опциите е преди изваждането на зъбите нашите зъботехници изработват протеза която моментално замества липсващите зъби . Друга опция са импланти с моментално фиксирани зъби

Винаги когато е възможно възстновяваме костта около зъбите по хирургичен път със смес от костозаместващо вещество и собствени растежни фактори.

Kакво представляват растежните фактори?

Концентрат от тромбоцити , приготвен след взимане на кръв на пациента в епруветка и последващо центрофугиране.
Тромбоцитите са ключови фактори за механизмите за възстановяване на твърди и меки тъкани. Те осигуряват важните фактори на растежа, като FGF, PDGF, TGF-β, EGF, VEGF, които участват в миграцията на стволови клетки, диференциацията и пролиферацията. Те също така стимулират фибробластите и ендотелните клетки да индуцират съответно ново отлагане на извънклетъчна матрица и неоваскуларизация. Тромбоцитите се концентрират от собствената кръвна плазма на пациента.
Плазмата съдържа много фактори, важни за оцеляването на клетките, включително хранителни вещества, витамини, хормони, електролити, растежни фактори като IGF и HGF и протеини. Сред плазмените протеини съществуват жизненоважни молекули за коагулационния процес и генерирането на фибринова мрежа , който ще служи като скеле за клетъчна миграция и генериране на нови тъкани.

 

 

възпаление на венците в много напреднал стадии и резултатът от лечението

 

 

Лечение на рецесии

Рецесиите представляват видимо оголване на шийките на зъбите /обикновено в триъгълна форма/ и почти винаги са свързани със повишена чувствителност от студено и топло. Причините са аномалии в захапката при което зъбите се претоварват в неправилна посока ,често се появяват и след ортодонтско лечения с брекети .

Лечението е винаги хирургично.

Ако в съседство на рецесията има достатъчно тъкани просто се преместват и зъбът се покрива с тях .
снимка
Ако няма достатъчно тъкани в съседство може да се вземе съединително тъканна присадка от друго място в устата където има в излишък
снимка
Ако рецесията е множествена, лечението което ние препоръчваме е поставяне на AlloDerm
Нашият опит показва че това е най -предсказуемото и ефективно средство. От 1997 година AlloDerm е широко използван ацелуларен дермален матрикс за мекотъканно заместване.
AlloDerm подпомага мекотъканната регенерация като създава предпоставки за бърза реваскуларизация ,миграция на бели кръвни клетки и клетъчно заселване и се трансформира в собствена за пациента тъкан,като по този начин се постига здраво и естествено възстановяване.

Най новия тъканен матрикс е: NovoMatrixTM Reconstructive Tissue Matrix /от 2017 на пазара /

NovoMatrixTM е свински ацелуларен дермален матрикс създаден за мекотъканно заместване The LifeCell tissue process е проектиран да запази биомеханичната цялост натъканите,коетое критичноза оптимална регенерация..

 

резултат от лечението на рецесии с Aloderm на 20-тия ден след операцията

 

Профилактика и почистване на зъбен камък (професионална орална хигиена)

Ние препоръчваме на нашите пациенти да посещавам два пъти в годината клиниката .При тези посещения извършваме преглед и оценка на състоянието почистваме зъбен камък и полиране със сода при необходимост .

 

 

 

натрупване на зъбен камък