Какво е ALF?

ALF е Гъвкав ортодонтски апарат, лек ,елегантен, почти незабележим изработен от много тънка биологичнопоносима тел. Не се натрапва, не пречи на дъвкателната фунция и на говора. Способен е да разпусне ограниченията между костите на черепа. Той не мести механично зъбите а подкрепя процесът на възстановяване на баланса на тялото. В резултат на тези уникални качества ALF има успокояващо действие върху нервната система.

алтернативна ортодонтия - ALF в устата

Алтернативна Ортодонтия

Ако търсите ортодонтски метод за лечение, който се отразява благотворно на здравето на целия организъм, това със сигурност е ALF.   Създаден е 1980г. в Калифорния от д-р Дерек Нордстром.

Д-р Нордстром лекува много пациенти съвместно с Остеопат специалист. Докато поставя ортодонтския апарат , Остеопатът държи главата на пациента и дава обратна връзка за това как се промения краниалния механизъм. Той разбира, че горната челюст е един от ключовете за отпускане краниалното напрежение /cranial strains/.

След много проби създава уникалния дизайн на ALF , от специален материал ,който системно подобрява формата на лицето и отключва цялата остепатична система.

   Как природата подрежда зъбите? Тя използва езика.

ALF е еластчен и неговото въздействие симулира ефекта на езика при преглъщане и покой. ALF действа в рамките на физиологичните сили и постепенно променя формата на зъбните дъги.

 ALF лечението е много по- комплексно от традиционната ортодонтия .То изисква доктори с определени деликатни способности, а не със булдозерно мислене:’’ Дай да ремонтираме пациента и да си свършим работата”. Това което ALF -докторът може да направи за пациентите е да подпомага процеса и да ги напътства да се възстановяват с техния вътрешен потенциал за лечение. В повечето пъти това означава да се премахнат пречките които спират нормалното функциониране.

Не дърпат рязко, не усукват. Съобразяват се и уважават пациентите и техния вътрешен естествен механизъм за възстановяване.

  Селекцията на пациентите е повече от важна. ALF не е избор за всеки.

Той е за пациенти с реалистични очаквания, търсещи уникалноста на естествената усмивка а не зъби подредени по конец.

        

Предимства на ALF лечението

 • Много по-малко болезнено от брекетите алтернативна ортодонтия - ALF в устата

 • Сваля се, когато е необходимо

 • Едва се вижда, което го прави козметично приемлив

 • Фокусиран върху развитието на лицето и здравето на дихателните пътища 

 • Минимален риск за темпоро-мандибуларната става

 • Намалява риска от хъркане и обструктивна сънна апнея

 • Много Подходящ е и за малки деца от 4-6 годишна възраст. Като апаратът за тази възраст се нарича pedo-ALF, защото се задържа само върху временни зъби. За тази възраст регулярната ортодонтия не предлага никакво решение.

 

 

 

Защо е добре да се започне лечение в ранното детство?

Растежът е най-големият съюзник по време на ортодонтско лечение, когато целите ни са да помогнем детето да развие пълния си потенциал и да създадем стабилни резултати.

Когато детето има ранни признаци сгъстени зъби, това със сигурност ще доведе до неправилно развитие на лицето. Очакванията, че детето ще „израсте“ зъбните си проблеми през тийнейджърските години, е малко вероятно да се сбъднат поради следните причини:

Горната челюст следва модела на растеж на мозъка:

До 4-годишна възраст лицевият скелет е достигнал 60% от размера на възрастните;

До 12-годишна възраст развитието е на 90% от растежа.

Долната челюст следва развитието на крайниците, което означава растеж при жените до ~ 18-годишна възраст, при мъжете до ~ 20 или 22.

Тъй като ширината и положението на горната челюст определят доколко долната челюст може да расте напред, лечението, започнато след 11-годишна възраст, има само ограничено въздействие върху горната челюст, има по-малка дългосрочна стабилност и по-висока степен на сложност.

 

 

 

дете на 5 години без разстояния между млечните зъби

Снимката е на дете на 5 години ,2015 година.Родителите решават да изчакат за евентуално лечение, тъй като зъбите изглеждат подредени.

същото дете след още 4 години без лечение

Същото дете през 2019 година.Родителите решават да се започне ортодонтско лечение, тъй като вече е ясно и за тях, че няма място за поникващите постоянни зъби и челюстите не са се развили правилно.

 

 

 

 

Има ли нужда моето дете от ортодонтско лечение?

Още на четири години можете да разберете дали детето ви ще се нуждае от помощ за растежа и развитието на челюстите.

Ето сигналните знаци:

 •  Няма разстояния между млечните предни зъби.
  липса на разтояние между предните млечни зъби 
 • Постоянните резци са с около 5 мм по-широки от млечните. Ако млечните зъби не са подравнени като ограда, с разстояние между тях, постоянните зъби ще поникнат завъртяни или не на място си.
  няма достатъчно място за поникващите постоянни зъби 
 •  Кръстосана захапка
  кръстосана захапка
 • Зъбите на Горната челюст трябва да излизат извън долните зъби при захапване. Ако е обратно, ще има отрицателни последици при лицевото развитие.
 •  Вашето дете диша през устата, вместо през носа.Обичайното дишане през устата създава порочен цикъл, тесни челюсти, слаби дъвкателни мускули , тесен дихателен път и криви зъби.
  дишането през устава води до неправилно развитие на лицето и челюстите
 • Преглъщането на детето ви изглежда трудоемко и странно с включване на много лицеви мускули.

 • Хъркането и скърцането са показателни за черепни напрежения и проблеми с дихателните пътища.

Симптомите на болка като главоболие, мигрена или болки във врата и раменете могат да произхождат от недоразвити челюсти и недостатъчно пространство за езика.

ALF се допълва прекрасно с Myobrace системата. В нашата клиника много често комбинираме и двата метода при лечението на кривите зъби.

Ако вашето дете има подредени зъби, както на снимката на двете деца по-надолу, то няма нужда от ортодонтско лечение. Това означава, че развитето на лицето и челюстите е в норма.Дъвкателнте мускули, както и тези на езика и устните работят в хармония.

нормално развитие на челюстите и лицето